De stad van Gaudi en Johan Cruyff - Reisverslag uit Barcelona, Spanje van Bianca Poppelaars - WaarBenJij.nu De stad van Gaudi en Johan Cruyff - Reisverslag uit Barcelona, Spanje van Bianca Poppelaars - WaarBenJij.nu

De stad van Gaudi en Johan Cruyff

Blijf op de hoogte en volg Bianca

22 Juli 2015 | Spanje, Barcelona

Lieve allemaal,

Vroeg uit de veren vandaag! Eigenlijk wilden we met het openbaar vervoer naar Barcelona. Opa Jan had alles hiervoor tot in de puntjes voorbereid. Maar half elf starten met fietsen en een langere reistijd zorgen ervoor dat we toch besluiten met de auto te gaan. Via de camping een parkeergarage gevonden waar je voor EUR 10 per dag kan parkeren. Ontbijten doen we onderweg. Nou ja onderweg... het wordt uiteindelijk een bliksemsnel bakkersbezoekje rond tien uur in hartje Barcelona, waarna we stevig de pas erin moeten zetten om op tijd te komen.

Een paar minuten later komen we aan bij het meetingpoint. Google maps op de telefoon van Jeroen zorgt ervoor dat we meteen op de juiste plek arriveren niet ver van de plek waar Barcelona 200 voor Christus ontstond. Barcelona is dus drie keer zo oud dan Amsterdam. De vierde meest bezochte hoofdstad in Europa na Londen, Parijs en Rome. Tussen de elf en twaalf miljoen toeristen kiezen jaarlijks voor een trip naar deze stad. Groot geworden na de aanpassingen en investeringen voor de Wereldtentoonstelling en de Olympische Spelen in 1992. De Olympische Spelen waar Ellen van Langen goud veroverde op de 800 meter. Het geld is dubbel en dwars terugverdiend de jaren erna.

De stad van Johan Cruyff die voor de geschiedenis van Barca een grote rol speelde toen hij als eerste inwoner weer een Catalaanse naam wist in te schrijven in het geboorteregister na de geboorte van z'n zoon Jordi in 1975. Dictator Franco had Catalaanse namen verboden onder zijn bewind omdat Catalonië niet meer zelfstandig was maar bij Spanje hoorde. Cruyff wilde z'n zoon Jordi noemen en had die naam al in Nederland ingeschreven. In Barcelona kreeg hij dit pas na 6 uur ruzie maken bij de plek waar nu de Caixa bank staat voor elkaar. Ook omdat Jordi ook nog eens de naam is van een van de drie heiligen van Barcelona. Her verhaal van Joris en de draak.

Inmiddels zitten we dus op de fiets en hebben we de eerste info over het ontstaan van Barcelona al gehad. De tweede stop is op het pleintje waar lantaarnpalen te zien zijn die Gaudi ontwierp toen hij nog student was. Langs het standbeeld van Columbus fietsen we langs de plek waar nu een stadsstrand is aangelegd en waar een tijdje terug nog sloppenwijken stonden. Jeroen is net voor die stop even staande gehouden door de politie: gopro verboden ivm veiligheid. Vanaf dat moment wordt de tocht dus zo onopzichtig mogelijk gefilmd. Tuurlijk gaan we gewoon door met filmen, eigenwijs als we zijn. Na een korte stop op het strand fietsen we verder via de visserswijk waar de straten op een speciale manier zijn gebouwd ivm het afschieten van kanonnen.

Het is bloedheet en de meegenomen flessen water zijn al snel op. We vervolgen onze fietstocht naar de trekpleister van Barcelona: de Sagrada Familia ofwel de Heilige Familie, Gaudi's meesterwerk waaraan nog steeds gebouwd wordt. Inmiddels zijn er vier torens van de twaalf af, de buitenste torens staan voor de 12 apostelen. De vier binnenste torens voor de 4 evangelisten. Meer dan 20 jaar geleden was ik in Barcelona met ons pap en mam. We stonden hier toen ook, helaas kan ik de verandering niet constateren. Simpelweg omdat ik het me niet meer kan herinneren. Het doel van Gaudi was om een kerk te bouwen waar de bijbelse verhalen op een bijzondere manier staan uitgebeeld. De voorzijde vertelt oa de geboorte, de achterzijde zijn lijdensweg. Oorspronkelijk zou de kerk het hoogste gebouw worden, hoger dan de heilige berg bij het Olympisch stadion. Dat vond Gaudi, die erg gelovig was, niet kunnen. Dus als het bouwwerk straks af is, zal de Sagrada Familia wel de grootste kerk van Europa zijn, maar net niet het hoogste gebouw (170 m hoog) van Barcelona. Omgedoopt door de paus een paar jaar geleden tot basiliek. Gaudí wist dat de kerk in zijn leven niet klaar zou komen. Het was ook zijn wens dat verschillende architecten uit verschillende tijden met ieder hun eigen inzichten de kerk zouden vervolmaken. Ook wilde hij dat alles bekostigd werd uit giften ed. De entreegelden ed zijn hard nodig om oa de 200 ambachtslieden die er werken te kunnen betalen. Gaudí is groot geworden nadat hij z'n eerste opdracht voor de rijke meneer Guell top volbracht. Daarna stroomden de opdrachten binnen. Over een jaar of 12 wilt men de kerk af hebben ivm 100 jarig overlijden van Gaudi. Gezien het feit dat er na meer dan 100 jaar werk oa slechts 4 van de 12 torens staan, is het de vraag of het zal lukken..... de tijd zal dat leren.

We vervolgen onze fietstoer naar een park waar Gaudi mee heeft gewerkt aan de bouw van een prachtige fontein. Via de Arc du Triomphe fietsen we terug en komt aan de toer een einde. Het is nog steeds bloedheet en inmiddels hebben we honger. Waar gaan we eten: dichtbij of bij de tapastent waar lovende verhalen over zijn verteld? Uiteindeljk kiezen we voor de laatste. Gelukkig maar, want we arriveren echt in een toptent!

Overheerlijke tapas! Nog nooit zulke lekkere garnalen gegeten. Nyah dol op de champignons. Jeroen en Jesse genoten van de scheermessen. Gezellig aan een ronde tafel.... eten, drinken en bijkomen.

Daarna shoppen! Nyah scoort een nieuwe zonnebril, Yara een topje, Faya uiteindelijk ook een beeldige zonnebril naar haar wens gevonden, Tara een hoedje, Jesse een zonnebril. Allemaal geslaagd. De mannen zijn het shoppen uiteindelijk beu, waarna Yara de HM niet meer kan bezoeken, hetgeen ze zo graag wilde en leidt tot wat woordenwisselingen.

Barcelona; top stad! Mooie gebouwen, goed shoppen. Een stad die van alle markten thuis is. Maar o wat was het warm!

Liefs,
Bianca

• 30 Juli 2015 - 05:46

Wil:

Hallo vakantiegangers alles even gelezen onder het genot van een kopje koffie in de rust van de ochtend
    Fijn om weer mee te genieten van jullie vakantie en dat jullie het fijn hebben met elkaar
    Cheo maar ook Giovanni missen jullie maar ook het paardrijden Giovanni noemt elke dag wel even jullie namen
    Liefs voor jullie

• 30 Juli 2015 - 07:52

Marion:

Fijn dat jullie zo genieten met elkaar! Dikke kus

• 30 Juli 2015 - 11:59

Thea :

Wat een geweldige verhalen om zo met jullie te kunnen beleven .
    Ik zie het zo voor me ,en natuurlijk Yara haar gezicht en reactie als ze niet meer naar de HM kan. Op naar het volgende avontuur XX

• 30 Juli 2015 - 17:20

Jan P/opa Jan De Kanarieman:

Wat fijn om te lezen dat jullie zo genieten.
    Wat leuk om samen al die activiteiten te ondernemen.
    Wat een heerlijk weer. Wel warm, maar toch echt vakantieweer!!!!!!
    Bianca op deze manier laat je toch je verborgen talenten tot uiting komen.
    Je had schrijfster kunnen worden, ja daar ben ik van overtuigd.
    Trots, ja dat ben ik.
    Veel liefs voor allemaal en een veilige terugreis voor volgende week dinsdag.